Cultuur

In Marokko zijn er enorm veel feestdagen, die ofwel nationaal zijn, ofwel voortkomen uit religie. De belangrijkste zijn:
 
1 januari: Nieuwjaar
11 januari: Dag van het Onafhankelijkheidsmanifest
1 mei: Dag van de Arbeid
9 juli: Feest van de Jeugd
30 juli: Troonfeest, het belangrijkste burgerlijke feest in Marokko.
14 augustus: Dag van Trouw en Vernieuwing
20 augustus: Dag van de Revolutie
21 augustus: Verjaardagsfeest van Mohammed VI
6 november: Herdenking van de Groene Mars
16 november: Viering van de terugkomst van Mohammed V uit ballingschap
18 november: Onafhankelijkheidsdag

Daarnaast zijn er een aantal islamitische feestdagen die meestal enkele dagen duren. Omdat de islamitische kalender is gebaseerd op het maanjaar, schuiven de feestdagen volgens onze telling ieder jaar tien à elf dagen naar voren. Een heel belangrijk religieus feest is Aid al Kabir, het Offerfeest. Iedere familie slacht op rituele wijze een schaap. Premier Moharem is het islamitisch nieuwjaar. De Mouloud viert de geboortedag van de profeet Mohammed. Direct na afloop van de vastenmaand ramadan is het Suikerfeest: Aid Saghir.
 

Culturele gebruiken en gevoeligheden
Je toont in Marokko respect door je bedekt te kleden. Draag geen korte rok of broek, en bedek je schouders. In de grote steden geldt dit al iets minder. In badplaatsen kleden mensen zich meer zomers, maar je bikini of zwembroek hoort enkel op het strand thuis. Het is voor niet-moslims verboden een moskee, een centrum van een mystieke broederschap of heiligengraf te betreden tijdens je verblijf in Marokko. Uitzonderingen zijn de Hassan II moskee in Casablanca en het Mausoleum van Mohamed V in Rabat.
 
Lokale specialiteiten
De Marokkaanse keuken is gekruid maar absoluut niet pikant. De meeste smaak komt van komijn, gember, koriander en saffraan. Couscous is het nationale gerecht van Marokko en is dan ook steeds aanwezig. Tajine is een stoofpot in een aardewerken schotel. Een bekend gerecht is kefta, gekruide gehaktballetjes in tomatensaus met ei. Ook typisch Marokkaans is hariera, een dikke linzensoep die vooral in de ramadanmaand wordt gegeten. Ook geroosterd lam en duif staan vaak op het menu. Een typisch Marokkaans dessert is beghrir, pannenkoekjes met boter en honing. Muntthee is de traditionele drank van Marokko.

Marokko, een parel in het noorden van Afrika. In dit diverse land ontdek je prachtige stranden en geniet je van onvergetelijke uitzichten in het Atlas-gebergte. De Sahara-woestijn laat je dan weer wegdromen over sprookjes van duizend-en-één nacht. In de traditionele soeks is het heerlijk shoppen en de warmte drink je weg met heerlijk verse muntthee. Welkom in Marokko!
 

Landen-ABC

Ligging:
In noordelijk Afrika, aan de kust van de Middellandse Zee, de Straat van Gibraltar en de Atlantische Oceaan. Marokko grenst aan Algerije en de Westelijke Sahara.

Ruwe indeling:
In het westen, langs de Atlantische oceaan, ligt de Meseta, een vruchtbare kustvlakte waar ook de belangrijkste steden liggen: Casablanca, Rabat en de koningssteden Fes, Meknes en Marrakech. In het oosten liggen drie gebergten naast elkaar die gezamenlijk een barrière vormen tegen de Sahara. Dat zijn de Midden Atlas, de Hoge Atlas en de Anti Atlas. Dat laatste is een van de oudste gebergtes ter wereld. 

De hoofdstad:
Rabat

De taal:
Arabisch, Berbers

Munteenheid:
Dirham

De seizoenen:
Met uitzondering van de kuststreken, heeft Marokko een landklimaat waarbij overdag en ’s nachts erg grote temperatuurverschillen voorkomen. Tijdens de zomer mijd je het zuiden en oosten van Marokko beter. Overdag is het bloedheet, en de sirocco, de beruchte woestijnwind in het binnenland, kan het dagelijkse leven volledig overhoop gooien. In de zomer regent het nauwelijks, met uitzondering van een enkele stormbui. In de winter, van november tot maart, komen er in het Atlasgebergte enorme sneeuwstormen voor. Aan de kust is het veel aangenamer. Dankzij de invloed van de zee blijft het klimaat in het zuiden het hele jaar door zwoel.

Marokko praktisch

Reisdocumenten:
Wanneer je naar Marokko reist, heb je geen visum nodig. Wel een internationaal paspoort dat minimaal 6 maanden na terugkomst nog geldig is.

Tijdsverschil:
In de zomer is het in Marokko 2 uur eerder dan in België. In de winter is dat 1 uur.  

Kledijtips:
Best neem je praktische kledij mee, die je makkelijk kan combineren (‘laagjeskledij’). Verder is het belangrijk om bij je kledingkeuze respect te tonen voor de lokale cultuur en religie. Islamitische bezienswaardigheden kan je enkel bezichtigen als je bent gekleed volgens de lokale standaard.

Reisstekker/spanning:
Stopcontacten in Marokko zijn van het Franse type. Je hebt hiervoor geen reisstekker nodig.

Vervoer:
In Marokko mag je zelf met de auto rondrijden, zolang je rijbewijs een foto heeft. Je moet ook steeds je paspoort bij je hebben. Wees wel voorzichtig! Auto-ongelukken komen erg vaak voor. In de woestijn kan de weg soms zomaar verdwijnen. Wanneer er erge wind staat, wacht je best even met verder rijden, om zo weinig mogelijk schade aan je auto te krijgen. In de bergen zijn passen dan weer vaak gesloten in de winter, omdat ze te gevaarlijk zijn op dat moment. In steden parkeer je best buiten het stadscentrum, omdat dit vaak niet op auto’s voorzien is. Let ook ’s nachts op. Het is legaal om dan aan 20km/u zonder lampen aan te rijden, en veel voertuigen doen dit ook.

Voorzorgsmaatregelen:
Als je naar Marokko reist zijn er geen inentingen verplicht, wel aanbevolen. Wel is het belangrijk om rekening te houden met de felle zon. Draag bij uitstapjes steeds iets op je hoofd en mijd de eerste dagen volle zon. Wil je toch zonnen, drink dan voldoende en gebruik een zonnebrandcrème met hoge factor. In Marokko wordt vaak thee gedronken. Dit is beter dan koud water in het warme weer. Water uit de kraan kan je best niet drinken.
 

Shopping

Openingstijden:
Winkels zijn vaak 7 dagen op 7 open, met lange openingstijden. Op zondagen en feestdagen kunnen er een aantal gesloten zijn. Kleinere winkels sluiten vaak op vrijdagvoormiddag, voor het ochtendgebed. Tijdens religieuze feestdagen is zo goed als alles gesloten. Tijdens periodes zoals de Ramadan hanteren veel winkels aangepaste openingsuren.
 

Geldzaken:
Je kan bijna overal geld afhalen met je bankkaart. Zorg wel dat je bankkaart wordt opengezet voor Marokko, anders kan je hier niets mee doen. Geld afhalen met je creditcard is ook mogelijk. Zorg dat je steeds wat contant kleingeld achter de hand hebt, voor fooien of wc-bezoeken.

Souvenirtips:
Wanneer je gaat shoppen in Marokko, is het bezoek aan de soeks een echte must. Let wel op met waardevolle spullen, en ga nooit als vrouw alleen. De bekende Marokkaanse tapijten kan je hier voordelig op de kop tikken, net als lederen producten. Ook kruiden zijn altijd een goed idee om weer mee naar huis te nemen. Zo blijven de herinneringen aan je reis iets langer bij je.
Chris helpt je graag verder
Chris helpt je graag verder

Chris helpt je graag verder

Selectair Reizen Boone

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Mechelsesteenweg 86
2550 KONTICH