Proef Malta, proef de zon

Proef Malta, proef de zon

Deel dit artikel

Wat kun je verwachten bij een bezoek aan Malta? Een warme ontvangst, een rijk cultureel erfgoed en een overvloed aan zon – meestal toch. Maar wat vaak over het hoofd gezien wordt, is de heerlijke traditionele keuken.
 

Malta kent een rustieke keuken, typisch voor een eiland in de Middellandse Zee.  Historische bezetters van het eiland lieten elk hun stempel achter op het culinaire erfgoed, dat nu een exotische mengeling is van Italiaanse, Franse, Britse en Arabische invloeden.

Maltese tapas
Waar je ook gaat op het eiland, overal kom je de traditionele Maltese keuken tegen. In de lokale cafeetjes wordt een glas wijn steevast begeleid door een schaaltje lokaal geteelde olijven, wat ġbejniet (authentieke geitenkaas), zalzett (Maltese worst, gekruid met koriander), galletti (Maltese toastjes) of bigilla (dipsaus van bonen) geserveerd met Maltees brood en olijfolie.

Het favoriete hoofdgerecht
Qua hoofdgerecht is fenek (konijn) de plaatselijke specialiteit. Het staat zowat in elk restaurant op de kaart, al heeft ieder zijn eigen bereidingswijze: gebakken in olijfolie, geroosterd, gestoofd, geserveerd met spaghetti of verwerkt in een pastei. Fenkata is de term voor een feestmaal ter ere van een speciale gelegenheid, waarbij konijn gegeten wordt– meestal ragout met spaghetti of gebakken konijn met look, steeds in combinatie met de nodige glazen rode wijn

Een typische snack
In de zomer, is een dag aan het strand pas compleet na een ħobs biż-żejt. Deze populaire snack bestaat uit een dikke plak knapperig Maltees brood, ingewreven met sappige rijpe tomaten en versierd met wat munt, ajuin, geitenkaas en ansjovis. Het geheel wordt overgoten met wat heerlijke olijfolie. Dat is de smaak van de zon – de smaak van Malta.

Lokale snoeperijen
In de zomer worden ook de plaatselijke dorpsfeesten georganiseerd. Op straat worden dan zoete lekkernijen verkocht, zoals imqaret (dadelgebak) en Qubbajt (nougat). Heerlijk om van te snoepen terwijl je kijkt naar het vuurwerk of de optochten. Nog meer Maltese keuken? Boek dan een gastronomische wandeling waarbij je drie uur lang overladen wordt met gastronomische weetjes en lekkere proeverijen.

Het water staat je al in de mond? Lees hieronder mee over Air Malta, de nationale luchtvaartmaatschappij van Malta, en waarom zij bij reizigers de geliefde keuze zijn.
 

De reis is even belangrijk als de bestemming
 

Hoe reis je naar Malta?
Vanuit Brussel kun je met Air Malta al vanaf 49 euro naar Malta (enkele reis). Air Malta biedt dagelijkse vluchten aan tussen Brussel en Malta. Boek je Go Smart Fare, dan is 23 kg ruimbagage inbegrepen in de prijs van je ticket. Met het goedkopere Go Light ticket neem je alleen handbagage mee - die mag tot 10kg wegen. In minder dan drie uur vliegen sta je in Malta. Daarom is het de perfecte bestemming voor een mini-break of stedentrip.
 

In minder dan drie uur vliegen sta je in Malta. Daarom is het de perfecte bestemming voor een mini-break of stedentrip.

De evolutie van Air Malta

Air Malta wordt momenteel beschouwd als een van de snelst groeiende luchtvaartmaatschappijen in Europa, en ook als een van de meest kwalitatieve. In 2018 kregen ze van TripAdvisor nog de Travelers’ Choice™ award in de categorie Europese regionale luchtvaartmaatschappijen. Met een sterke financiële en operationele basis, verwachten ze ook in 2019 uitstekende resultaten te boeken. Er zijn heel wat uitbreidingen gekomen in hun routes, passagiersaantallen en toestellen. Ook hun productaanbod werd aangepast om nog meer keuze en flexibiliteit te kunnen bieden aan de reizigers. Hun huidig passagiersaantal – meer dan twee miljoen – is het hoogste in de geschiedenis van deze luchtvaartmaatschappij. De visie van Air Malta is niet alleen gericht op groei, maar ook op het verbeteren en versterken van de connecties via Malta. In de toekomst willen ze vluchten kunnen aanbieden vanuit Europa via Malta naar zowel Noord- als Sub-Saharaans Afrika.

Het proeven begint al op het vliegtuig
Vorige zomer werden in de economy-klasse nieuwe, betalende maaltijdopties aan boord geïntroduceerd, die op veel enthousiasme konden rekenen. Passagiers kunnen vanaf nu hun keuze maken uit een selectie van vers bereide maaltijden, ontworpen en klaargemaakt door een bekende Maltese chef. De producten werden geselecteerd op basis van hun rijke smaak, maximale lokale afkomst en eetgemak aan boord.
 

Er zijn koude en warme broodjes (brioche, panini, wraps) maar ook zoete en hartige snacks en koude en warme dranken, zowel alcoholisch als niet alcoholisch. Dit buy-on-board assortiment heeft voor ieder wat wils, aan betaalbare prijzen.

Een bekroonde transformatie
Deze en andere initiatieven zorgden ervoor dat Air Malta nog een tweede belangrijke prijs in de wacht heeft kunnen slepen, namelijk de  “CAPA Turnaround Airline of the Year Award 2018”.  Deze award wordt uitgereikt aan een luchtvaartmaatschappij die opmerkelijke innovatieve strategische veranderingen of een herstructurering heeft doorgevoerd en hierdoor de resultaten heeft weten te doen opleven. “Air Malta werd geselecteerd omwille van haar succesvolle transformatie. Van zwaar verlieslatend, evolueerde ze naar een break-even resultaat in het fiscale jaar dat afliep eind maart 2018.”
 

Wat komt er nog?
En nu is het tijd voor de toekomst. Het komende jaar zal de groei nog worden verdergezet en zullen er nog heel wat spannende bestemmingen bijkomen, die nu nog worden onderzocht.  Er komen ook nieuwe vliegtuigen bij, en ook de service aan boord zal nog verder worden geperfectioneerd. De volgende stap is een menu aan boord voor de businessclass. Dat menu wordt in de komende weken bekend gemaakt. Er staat Air Malta dus een uitdagend, spannend en beloftevol 2019 te wachten.

Geïnspireerd?
Wil je graag meer weten over reizen naar Malta? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je graag! 
Dit artikel kwam tot stand
in samenwerking met Air Malta.
Chris helpt je graag verder
Chris helpt je graag verder

Chris helpt je graag verder

Selectair Reizen Boone

Heb je een vraag? Bel ons gerust even op of stuur ons een mailtje. Dan maken wij zo snel mogelijk werk van jouw aanvraag.

Mechelsesteenweg 86
2550 KONTICH